Merre tart a női jégkorong a világban és nálunk? Itt a válasz…

Sokakban merülhet fel a kérdés, merre tart a női jégkorong!? Az IIHF hivatalos weboldalán egy igazán megdöbbentő számra találhatunk. De, hogy egy kicsit még csigázzuk a kedélyeket, ne a számokra koncentráljunk első körben, hanem arra, hogy olyan helyeken jelent meg a női jégkorong, amire talán soha nem is gondoltunk volna: Dél-Amerika, Óceánia, Afrika, Latin-Amerika. Gondolhatnánk, hogy ezeken a mediterrán helyeken inkább választanak az emberek kevésbé hideg sportot, de mégsem.

Magyarországon jelenleg nem kevesebb, mint 1031 aktív igazolással rendelkező női játékos van, persze a zöme az alsóbb korosztályokat érinti, ami mindenképpen jó hír a jégkorong szerelmeseinek, hiszen a felnőtt, illetve az U18-as válogatottak utánpótlása biztosítva van. Túl nagy számnak is tűnhetne ez, de az IIHF oldalán található statisztika alapján a világ női játékosainak száma 2007 és 2018 között 153,665 főről 205,674 játékosra növekedett. Vissza kanyarodva a magyar női hokihoz, ha jobban belegondolunk, egy maréknyi lányból sikerült olyan válogatottat “összegyúrni”, akik stabilan megállják helyüket a Div I/A világbajnokságokon, és folyamatosan fejlődő tendenciával lépkednek előre.

Néhány nappal ez előtt számoltunk be róla, hogy U18-as válogatottunk bronzéremmel tért haza Ausztriából, ahol a korosztályos világbajnokságon a dánokkal, olaszokkal, szlovákokkal, az A csoportból leeső németekkel, valamint a házigazda osztrákokkal kellett megmérkőzniük. A lányok tisztesen helyt álltak, a szakmai stáb is a helyén volt, Bedő Botond, az U18-as válogatott újonnan kinevezett vezetőedzője jó mérleggel debütált a csapat élén.

Lássuk a felnőttek menetelését, hiszen itt kifejezetten menetelésről beszélhetünk. Lássunk egy évről-évre táblázatot:

Szezon Divízió Helyszín Helyezés Feljutás SZ.K. Ellenfelek
2018/19 DIV I/A Vasas JC/HUN AUT, DEN, ITA, NOR, SVK
2017/18 DIV I/A Vaujany/FRA 3 Marton Tibor FRA, AUT, DEN, NOR, SVK
2016/17 DIV I/A Graz/AUT 5 Marton Tibor JPN, AUT, NOR, DEN, FRA
2015/16 DIV I/B Asiago/ITA 1 IGEN Marton Tibor LAT, KAZ, ITA, CHN, NED
2014/15 DIV I/B Peking/CHN 4 Marton Tibor SVK, NED, CHN, ITA, PRK
2013/14 DIV I/B Ventspils/LAT 3 Gömöri Csaba LAT, CHN, PRK, KAZ, NED
2012/13 DIV II/A Auckland/NZL 1 IGEN Gömöri Csaba PRK, SLO, POL, NZL, AUS
2011/12 DIV II/A Maribor/SLO 2 Gömöri Csaba PRK, NZL, SLO, CRO, AUS
2010/11 DIV II/A Sydney/AUS 3 Gömöri Csaba NED, AUS, SLO, CRO, BEL

A fenti táblázatot alapul véve “jogosan követelhetnénk” a feljutást az “elitbe”, de ez a komoly feladat a lányokra hárul. Minden esetre jó látni, hogy évről-évre javított a magyar női felnőtt csapat. A történethez azonban hozzá tartozik, hogy az U18-as válogatott mindeközben, két éven keresztül szerepelt az “A” csoportban, méghozzá először Finnországban, ahol bravúrosan bent is tudtak maradni a csoportban. A következő évben pedig az akkori nevén még Jégpalotában, a mai nevén a Vasas Jégcentrumban, ahol a lányok ellenfelei a csoportkörben Oroszország, USA és Svédország voltak.

A magyar női jégkorong jelenleg az IIHF világranglista 14-ik helyén áll, ami 2010-ben még csak 27-ik helyen volt, és még 6 évvel ezelőtt is csak a 23-ik helyen állt.

További sok sikert a lányoknak utánpótlásban, válogatottban, és persze az áprilisi Div I/A világbajnokságon, a Vasas Jégcentrumban!

Hajrá Lányok!