Bedő Botond – “Régi vágyam teljesült…”

Bedő Botond, aki a felnőtt válogatottnál videóedzőként dolgozik, 2018 novembere óta az U18-as válogatott szövetségi kapitányaként is megkezdte munkálatait. Az első nagy megmérettetése a 2019-es U18 Div I/A világbajnokság volt, amit az osztrákok Radentheinben rendeztek meg január 7-e és 13-a között. A magyarok az előkelő 3-ik helyen végeztek, ami a bronzéremmel való hazatérést jelentette.

Nagyszerű, és felemelő érzés volt az első világbajnokság szövetségi kapitányként. – kezdte el mesélni Bedő Botond. Nagyon vártam az eseményt, amikor felkértek, be kell vallanom, nem sokáig kellett gondolkodnom a válaszon, hiszen régi vágyam volt, hogy egy nemzeti csapatnál legyek vezetőedző.

A válogatott körüli ténykedés már nem volt ismeretlen számodra, hiszen a felnőtt válogatott mellett is dolgozol, de mennyivel helyezett rád nagyob nyomást, hogy ebbe a pozícióba kerültél?

Természetesen lényegesebben nagyobb volt a nyomás ebben a pozícióban, mint videóedzőként, de az is egy felelősségteljes munka, és az is stresszel jár, hiszen ott is meg kell felelni, csak ott a vezetőedző kéréseinek, és teljes odafigyeléssel kell azt is csinálni. Azonban vezetőedzőként nagyon sok múlik a döntéseken, akár a sorok összeállításában, akár egy momentumról van szó a cserepadon mérkőzés közben. Mindenképpen ellensúlyozza ezt, hogy az adott korosztályban a legjobb lányokkal dolgozhatok.

November óta te koordinálod a lányok válogatott beli szereplését, milyen volt a felkészülés?

Két tábor, és a világbajnokságot megelőző hét állt rendelkezésünkre a lányokkal, ezzel a 3 alkalommal tudtunk készülni a nagy megmérettetésre. Sikerült meglehetősen jó formába hozni a lányokat, persze az sem elhanyagolható, hogy az előző edzői stáb is nagyon jó munkát végzett a lányokkal, innen már csak át kellett mindent emelni a saját rendszerünkbe. Szerencsére nem kellett mindent az alapoktól kezdeni, így sikerült ez alatt a rövid idő alatt is maximálisan kihasználni a felkészülési időt, ami a végeredményt tekintve meglehetősen jól sikerült.

Milyen volt  a hangulat a felkészülések, és a világbajnokság ideje alatt?

A csapaton, és a stábon belül is tökéletes volt a hangulat mind a felkészülés, mind a világbajnokság alatt, ami természetesen javában hozzájárul az ilyen eseményeken elért sikerekhez.

Bár vége az U18-as világbajnokságnak, mik a tervek a szezon hátralévő részére?

Véget ért a világbajnokság… Az U18-as válogatottnak konkrét programja már nincs, viszont vannak lányok, akik érintettek alsóbb korosztályban is, vannak, akik a felnőtt válogatottban. Az U16-os tehetséggondozó programban szereplő lányok áprilisban egy 10 csapatos tornán vesznek részt, amit Euro Cup Challenge-nek hívnak. Összességében a szezonnak még nincs vége, az U18-as korosztályból gyakorlatilag még mindenkinek lesz szereplése a szezon hátralévő részében.

További nagyon sok sikert kívánunk, és szívből gratulálunk Bedő Botondnak, a csapatnak, és a szakmai stábnak!