Válogatottból lett csíkos mez – Gottlibet Zóra a VB-n fütyült

Gottlibet Zóra, akit leginkább játékosként ismernek a magyarok, mezt váltott, játékvezetőként is folytatja pályafutását, ami a jeges dolgokat illeti. Jelenleg Angliában él, de hogy hogyan került oda, és hogyan jött a játékvezetői karrier? Mesélje el ő nekünk…

Utolsó éves gimnazistaként a tovább tanulás foglalkoztatott és mindenképp külföldön szerettem volna az egyetemi tanulmányokat folytatni. Kutattam az interneten és végül az angliai University of Southampton mérnöki szakára jelentkeztem. Nem tudtam, hogy milyen lehetőségeim lesznek játékosként a jégkorongot folytatni Angliában, semmi féle képpen nem szerettem volna abbahagyni, ezért anyával megbeszélve úgy döntöttem, hogy kipróbálom a játékvezetést. 2017-ben még itthon kezdtem el a bíráskodást, majd novembertől már kint vezettem meccseket. Nagyon hamar megszerettem, imádom csinálni. Ahogy fejlődök egyre jobb és érdekesebb meccseket kapok ami nagyon inspirál. Az egyetemnek van jégkorongcsapata, így ott még játszom.

Egy világeseményen képviselte Zóra a játékvezetőket, mégpedig a Div I/B világbajnokság, Nagy Britanniában, Dumfries-ben.

A VB Január 6-tól 12-ig tartott. Nagyon örültem amikor a magyar szövetség jelölt IIHF vonalbírónak, és hogy elküldtek Finnországba a High Performance Camp-be. Valószínűleg az ottani teljesítményem alapján kaptam meghívást erre a világbajnokságra. Játékosként már több világbajnokságon vettem részt, de játékvezetőként ez volt az első. Azt állíthatom, hogy teljesen más megélni játékosként, mint játékvezetőként. A hazai csapat nyitómérkőzését én kaptam. Rengeteg néző volt, nagyon jó volt a hangulat, de még soha nem izgultam annyira meccs előtt mint akkor. Hála istennek minden jól ment, a mentor folyamatosan bíztatott és dicsért. Összességében nagyon élveztem az egész világbajnokságot, jó értékelést kaptam, szereztem új barátokat és persze tapasztalatot. Remélem a jövőben is lesz lehetőségem nemzetközi tornákon játékvezetőként részt venni.

Nagyon sok sikert kívánunk Zórának játékosként, és játékvezetőként is!